De Groene Pluim

"Voor ons als duurzame onderneming is deze onderscheiding de kers op de taart"

Uitreiking van de Groene Pluim

Als eerste organisatie binnen Bodegraven-Reeuwijk krijgt de Assembleurs de Groene Pluim overhandigd

In het bedrijfsleven gaat het niet alleen om geld verdienen. Aandacht voor duurzaamheid, klimaat en een eerlijke, sociale wereld zijn minstens zo belangrijk. Het idee achter De Groene Pluim is dat ondernemers die daarin het goede voorbeeld geven een onderscheiding krijgen en pluimhouder mogen worden. Op die manier wordt duurzaam ondernemen onder de aandacht gebracht en zal het andere ondernemers inspireren om hetzelfde te doen. Dat zichtbaar maken, uitdragen en uitbreiden is het doel van de organisatie die de pluimen na een nauwkeurige accreditatie uitreikt aan bedrijven door heel Nederland. Dat je als bedrijf duurzaam, sociaal en betrokken bent bij de samenleving mag beloond worden. Op het Raadhuisplein kreeg De Assembleurs op 9 september 2023 de Groene Pluim overhandigd en daar zijn we ontzettend trots op.

56e duurzaamheidspluim in Nederland

Met trots mogen wij ons nu ook Groene Pluimhouder noemen

Als eerste organisatie binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk nam De Assembleurs de Groene Pluim in ontvangst. Op dat moment zijn er in totaal 56 van deze duurzaamheidspluimen uitgereikt aan Groene Pluimhouders door heel Nederland. De duurzaamheidsprijs werd uitgereikt door wethouder Jan Leendert van den Heuvel. In het voortraject werd ons bedrijf uitvoerig getoetst door een speciale commissie. Daar kwam uit dat De Assembleurs in de afgelopen vier jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast het sociaal maatschappelijke aspect vinden we het belangrijk om afvalstromen te verminderen en zetten we in op hergebruik van materialen. Ook dat heeft zeker meegewogen in het besluit van de accreditatiecommissie.

Dit is waarom De Assembleurs een Groene Pluim verdient

De bevindingen tijdens het auditonderzoek

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op. Doel 8: Eerlijk werk en economische groei. Bij De Assembleurs creëren ze een veilige werkomgeving met weinig verstoringen of druk. Er is altijd begeleiding aanwezig. Klanten kiezen voor De Assembleurs omdat ze sociaal bewogen zijn. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het assembleren van kabelbomen en samenstellen van componenten. Medewerkers kunnen het werk op eigen tempo uitvoeren; er zijn nooit haastklussen. Waar mogelijk wordt gewerkt aan doorstroming naar een reguliere baan. Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie. Bij De Assembleurs worden papier, plastic en ander afval gescheiden ingezameld. Ook de verwijderde mantel van de kabels wordt waar mogelijk gescheiden ingezameld; de roestvrijstalen versie wordt gerecycled. Met partners als Circospin wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de-assemblage en hergebruik. Op dit moment gaan de losse componenten nog retour naar de producent, maar De Assembleurs onderzoekt de mogelijkheden om de componenten zelf opnieuw te assembleren. Doel 13: Klimaatactie. De Assembleurs huurt een pand; in overleg met de eigenaar zijn op het dak 42 zonnepanelen geplaatst. Op het toilet is een aanwezigheidssensor geplaatst. De bestaande TL-verlichting is vervangen door energiezuinige LED lampen. Het pand is nog niet geïsoleerd, maar is wel voorzien van dubbel glas. De verwarming is elektrisch. Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken. Bestaande klanten treden op als ambassadeur, nieuwe klanten worden vaak door bestaande klanten aangedragen. Op de website zijn de verhalen en ervaringen opgenomen van de eerste klanten. Er vindt kennisdeling plaats met soortgelijke bedrijven. Daarnaast heeft de initiatiefnemer een netwerk opgebouwd en geniet De Assembleurs steeds meer bekendheid in de omgeving.

Rapportage Accreditatiecommissie

Om in aanmerking te komen voor De Groene Pluim, dient een organisatie op haar eigen wijze actief bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of een aanzienlijke bijdrage aan innovatieve verduurzaming van de productieketen te leveren. Tenslotte is het belangrijk dat de organisatie gemotiveerd en enthousiast is om haar inspiratie, kennis en ervaring te delen en uit te dragen naar andere bedrijven. Groene Pluimhouders vormen een actief, op ervaring gebaseerd, netwerk op het gebied van duurzaam ondernemen. In de rapportage staan alle bevindingen van de accreditatiecommissie.

Duurzaamheid wereldwijd

Samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken

SDG staat voor "Sustainable Development Goals" of in het Nederlands "Duurzame Ontwikkelingsdoelen." Zo zijn er door de Verenigde Naties zeventien wereldwijde doelstellingen vastgesteld om tegen 2030 verschillende uitdagingen aan te pakken. Dit zijn uitdagingen als armoede, ongelijkheid, klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. De SDG's zijn bedoeld om de wereld een betere plek te maken en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Elk doel heeft specifieke subdoelen en indicatoren om vooruitgang te meten. Net als veel andere landen is Nederland toegewijd aan het bereiken van deze doelstellingen.

Bel ons Stuur ons een bericht